
Belirli bir sıcaklıkla eritilmiş plastiğin kalıp içerisine enjekte edilerek şekil verilmesi yöntemidir. Enjeksiyon ile üretilen HDPE boru ek parçaları, gaz ve basınçlı sıvı tesisatlarında kullanılan ana boruların birbirine bağlanmasını sağlayan, projelerin yönünün, büyüklüğünün belirlenmesinde etkili olan ek parçalardır
Eğer, boruların ve ek parçaların bağlantısında güvenli teknikler kullanılmazsa sonuçları son derece kötü olabilir ve büyük kazalara neden olabilir.
Farklı gaz ve sıvıların taşınmasını sağlayan HDPEborular ve ek parçalar tehdit unsuru oluşturabilecek maddelerin taşımasında da kullanılabilir. Bu borular, tehlikeli atıkların, kimyasalların ve gazların iletiminde kullanılmasının nedeni dayanıklı ve uzun ömürlü olmasıdır. Altyapı sistemlerinde sorun yaşanmaması için HDPE ek parçaların da aynı sağlamlıkta olması gerekir.
Ayrıca,HDPE boru ve ek parçaları uzun süre tamirat ve tadilat gerektirmez. Böylece hem zaman hem de maddi açıdan tasarruf edebilme fırsatı sağlar. Böylelikle boru tesisatlarının hizmetinin aksaması, bulunduğu yerde alt yapı sorunlarının yaşanmasının önüne geçilir. Gaz ve basınçlı sıvı tesisatlarının akış yönünü belirlemede, hızını dengede tutmada, projenin büyüklüğünde önemli rol oynayan HDPE ek parçaları tanıyalım.
Enjeksiyon Boru Ek Parça Çeşitleri Nelerdir?
HDPE Enjeksiyon Boru Ek Parça çeşitleri tesisatların proje çizimlerine ve nerelerde kullanılacağına göre değişiklik göstermektedir. Her ek parçanın yer aldıkları projelere göre farklı görevleri vardır. Bu görevlerin neler olduğuna geçmeden önce ürünlerin kendilerini tanımamız gerekir.
Enjeksiyon ile üretilen HDPE ek parçalar kendileri küçük olsa da bulundukları tesisatlardaki görevleri son derece büyüktür. Projenin nereden nereye kadar uzanabileceği, akış yönünün değiştirilmesi, ana hattın dışında farklı hatlar ve kanallar açılması bu parçalara bağlıdır.
Alt yapı tesisatlarının ana hatları ve detaylarının belirlenmesini sağlayan, hareket özgürlüğü sağlayan enjeksiyon ile üretilen HDPE ek parça çeşitleri şu şekildedir:
- HDPE Redüksiyon
- HDPE Dirsek
- HDPE Eşit Te
- HDPE İnegal Te
- HDPE Flanş Adaptörü
- HDPE Kep
Bu ürünlerin hepsi projelerin farklı noktalarında yer alarak farklı görevler üstlenirler. Tesisatların kurulup faaliyete geçirilmesinde büyük katkıları bulunmaktadır. Çünkü, son derece kolay ve hızlı bir uygulamaya sahiptir. Bu sayede, projelerin hızlanmasını sağlayarak zamandan ve paradan tasarruf edilir.
Enjeksiyon yöntemiyle üretilen HDPE ek parçaların projelerde hangi görevleri üstlendiklerini ve kullanım amaçlarını detaylı bir şekilde inceleyelim.
Enjeksiyon Boru Ek Parçaları Hangi Amaçla Kullanılır?
Enjeksiyon ile üretilen boru ek parça çeşitleri, çeşitli gaz ve basınçlı sıvı taşımacılığı yapan alt yapı tesisatlarında yer almaktadır. HDPE Ek parçalar HDPE altyapı boru projelerinin olmazsa olmazıdır.
Projelerin yönünü ve büyüklüğünü belirleyen ek parça çeşitlerinin neler olduğunu yukarıda öğrenmiştik. Şimdi de bu ek parçaların görevlerini inceleyeceğiz. Altyapı sistemi içerisinde yer alan ek parçaların her biri farklı bir işlevi yerine getirmektedir. Bunlar şu şekildedir:
- HDPE Redüksiyon: HDPE redüksiyon enjeksiyon ek parçası, büyük çaplı borular ile küçük çaplı boruların birleştirilmesinde kullanılır. Bu ürün sayesinde boru hatlarının çapı kolaylıkla değiştirilebilir. Sıvının akış hızında ve dozajında ani değişimler yaşanmaz.
- HDPE Dirsek: Boruların akış yönünü değiştirmek için kullanılır. Ayrıca, engebeli ve eğimli yerlerde de yaygın kullanımı arasındadır. Tesisatın kurulumuna bağlı olarak 90, 60, 45, 30 gibi farklı açı türleri bulunmaktadır.
- HDPE Eşit Te: Adını şeklinden alan ürün aynı çapta bulunan 3 ayrı boruyu birbirine bağlamak için kullanılır.
- HDPE İnegal Te: Proje içerisinde yer alan aynı çap ve hacimlerdeki 2 boru ile farklı çaptaki bir borunun birleştirilmesini sağlayan ürün çeşididir. Ayrı yönlerden gelen boru hatlarının tek bir yerde birleştirilmesini ya da farklı hatlar oluşturmaya yarayan ek parçadır.
- HDPE Flanş Adaptörü: Enjeksiyon yöntemi ile üretilen bu ek parça, HDPE boru ile farklı boru türlerinin flanş ile birleşmesini sağlar.
- HDPE Kep: Bu ürün tesisatın sonlandırılmasında rol oynar. Tesisatların sonundaki boruyu kapatmak için kullanılan enjeksiyon ek parçasıdır.
Tüm bu faaliyetleri yerine getiren enjeksiyon ek parçalarının hangi tesisatlarda kullanıldığına bakalım.
Neden Enjeksiyon Boru Ek Parça Kullanılmalı?
Basınca dayanıklı olması ve uzun ömürlü olması enjeksiyon ek parçaların en büyük avantajlarındandır. Borulara enjeksiyon yöntemi ile üretilen HDPE ek parçların bağlanması tesisatın güvenliğini de sağlar. Boru sistemlerinde sızdırma yapmaz veya yüksek basınç etkisiyle bağlantıların kopması gibi bir durum yaşanmaz.
Tesisat projelerinizi Dökerler güvencesiyle inşa edin. 80 yılı aşkın tecrübemiz, yeniliklere açık tutumuz ile ek parçalarımızın üretimini gerçekleştiriyoruz. Enjeksiyon ürün çeşitlerimiz hakkında detaylı bilgi edinmek için Dökerler resmî web sitesi adresimizi ziyaret edebilirsiniz.