
Pe100 boru nedir? Pe100 boru birleştirme yöntemleri nelerdir? gibi soruların cevabı için makalemizi okumaya devam edebilirsiniz.
Pe100 boru, hammaddesi pe100 olan ve yüksek yoğunluktaki polietilen hammaddelerin bir türevi olan boru çeşididir.
Yüksek sıvı taşıma kapasiteleri mevcuttur. Bu sebeple yüksek basınca maruz kalacağı bilinen durumlarda kullanılmaktadır.
Genellikle elektrofüzyon ve alın kaynak ile birleştirme işlemi gerçekleştirilmektedir.
Elektrofüzyon Kaynak İle Birleştirme Yöntemi
Elektrofüzyon kaynağı güvenilir ve yüksek performanslı bir montaj tekniğidir. Bu yöntemde kaynak, elektrofüzyon boru ek parçasının iç kısmında yer alan rezistans telleri ile gerçekleşmektedir. Elektrofüzyon kaynak yöntemi ile pe100 boru birleştirmek işlemi için:
- İlk olarak elektrofüzyon boru ek parçası içerisine borular yerleştirilir.
- Kaynak makinesinin uçları elektrofüzyon boru ek parçasının üzerindeki delik içerisindeki rezistans uçlarına bağlanır.
- Rezistanslar elektrofüzyon kaynak makinesi yardımı ile akım verilerek ısıtılır.
- Rezistanslar ısındıkça elektrofüzyon boru ek parçasının et kalınlığı, borunun et kalınlığından fazla olması nedeniyle boru cidarının ısısı, manşon cidarının ısısından fazla olur.
- Oluşan bu ısı farkı borunun içerisinde bir basınç oluşturur.
- Bu basınç sonucunda kaynak işlemi gerçekleşir.
Kaynak işlemi için elektrofüzyon kaynak makinesi kullanılır. Bu kaynak makinelerinin kullanımı pratik ve hafif olduğundan dolayı işlem yapılırken kolaylık sağlar. Bir diğer avantajı da değişken kaynak parametreleriyle kaynak yapmak gerektiğinde, yapılan kaynakla ilgili bilgi dokümanlarının alınmasını sağlar.

Dökerler Elektrofüzyon Kaynak Makinesi
Kaynak İşleminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Elektrofüzyon kaynağı yapacaksanız ilk olarak kaynak yapılacak boru ve ek parçanın aynı hammaddelerden üretildiğini bilmelisiniz. Kaynak yapılacak olan borular ile ek parçaların eriyik akış hızlarının, HDPE elektrofüzyon birleştirme için 0,2-1,3 gr/10 dk. (190°C/5kg) aralığında olmasına dikkat edilmelidir.
Aynı zamanda kaynak yapılacak olan alanın yağmur, kar, yoğun güneş, yüksek veya düşük sıcaklık gibi kötü hava koşullarından etkilenmeyecek şekilde korunması gerekmektedir. Ortamın ısısının -5 °C ile 40 °C arasında olmasına dikkat edilmelidir.
Boruların, kaynak yapılacak olan uçlarının düz ve pürüzsüz kesilmesi gerekmektedir. Kaynak yapılmadan önce borunun yüzeyi iyice temizlenmelidir. Boru yüzeyindeki oksidasyon raspa ile alınmalı. Kaynak yapılacak boru ve boru ek parça yüzeyleri uygun temizleme sıvısı ile silinmeli Temizlendikten sonra el ile temastan kaçınılmalıdır. Boru kaynak yapılacak olan ek parça içerisine dayanma sınırına kadar yerleştirilmelidir.
PE100 boru birleştirme yöntemleri arasında soket kaynak da yer almaktadır. Elektrofüzyon kaynak ile birleştirme işlemi için kaliteli uygulama süreci deneyimlemek istiyorsanız, ilgili makine ve ek parçaları Dökerler’ den temin edebilirsiniz. Elektrofüzyon kaynak makinesi ve elektrofüzyon boru ek parçaları ile ilgili bir sorunuz olduğu zaman Dökerler ile iletişime geçebilirsiniz.